Oedeemtherapie

Wat is Oedeem?

Oedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een verstoring in het lymfsysteem, vetcellen of bloedsomloop. Deze verstoring kan aangeboren zijn of ontstaan zijn door een beschadiging. Oedeem begint met een gevoel van spanning en pijn in de huid door het opzwellen van bijvoorbeeld de ledematen.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Oedeem kenmerkt zich door verschillende klachten. Ervaart u één of meerdere van de onderstaande klachten en verdwijnt dit niet na enkele dagen. Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Indien er inderdaad sprake is van oedeem, zal er een verwijzing naar een huid- en oedeemtherapeut nodig zijn voor het starten van de behandelingen.

De klachten die bij oedeem kunnen ontstaan:

 • Zwelling
 • Een vermoeid en zwaar gevoel
 • Pijn
 • rusteloosheid
 • krampen
 • Beperking in beweging
 • Beperking in het dagelijks functioneren
 • Huidafwijking en infecties

Hoe werkt het?

Oedeemtherapie wordt behandeld met verschillende technieken die afhankelijk zijn van het soort oedeem.  U komt op verwijzing of eigen initiatief naar Epilennium. De huid-oedeemtherapeut gaat samen met u kijken wat wij voor uw oedeem kunnen betekenen.

Resultaten:

Binnen deze therapie wordt de nadruk gelegd op het verminderen van de pijnklachten en het vermoeide gevoel in de aangedane ledematen.
Om het resultaat van de behandeling te behouden en de zelfredzaamheid van de patiënt te bevorderen zal er een therapeutisch elastische kous aangemeten worden.

Vrijblijvend behandeladvies

Behandelmethoden:

Behandeling door een huidtherapeut is vooral afhankelijk van het soort en stadium van het oedeem. In de meeste gevallen kan oedeemtherapie toegepast worden. Met manuele lymfdrainage (een speciale massage techniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Na deze drainage kan het zijn dat er word gekozen voor ambulante compressietherapie in de vorm van zwachtelen. Dit is afhankelijk van de ernst van het oedeem. Ook is het mogelijk om met speciale apparatuur behandeld te worden, het endermologie® apparaat LPG. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutisch elastische kous, die u dagelijks dient te dragen om het resultaat van de behandeling te behouden. Voor thuis krijgt u bewegings- en ademhalingsoefeningen uitgelegd.

Oedeemtherapie

 • Manuele lymfedrainage
 • Oedeem- en fibrosegrepen
 • Compressietherapie
 • Bewegings- en ademhalingsoefeningen.
 • Littekentherapie

Maak afspraak

Behandelfrequentie:

De patiënt komt sinds de eerste maanden twee a drie keer in de week voor therapie. De therapie heeft een verlichtend effect op het gestel. De therapie wordt afgebouwd naar resultaat.

Na de behandeling:

Na de behandeling kunnen de aangedane ledematen lichter aanvoelen, minder vocht ervaren en pijn klachten afnemen.

Vergoeding:

Oedeemtherapie is vaak een chronische indicatie: De eerste 20 behandelingen moet u zelf betalen, tenzij u een aanvullende verzekering  heeft afgesloten. Dan kan het zijn dat de eerste 20 of een gedeelte hiervan vergoed worden door de aanvullende verzekering. Daarna gaat het over naar de basis verzekering (deze kosten vallen onder uw eigen risico).

Prijzen:

De prijzen word bepaald per zorgverzekeraar.

Wordt behandeling vergoed?

Voor meer informatie over de behandeling van lymf-en lipoedeem: lymfoedeemtherapie en lipoedeemtherapie

Vrijblijvend behandeladvies