Lymfoedeem

Lymfstelsel is een reinigings- en een afweersysteem dat bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen door het gehele lichaam. Lymfvaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost: eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd. Met name in de buik, de oksels en in de hals zitten veel lymfknopen die als filters werken.

Lymfestelsel

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een verstoring in het lymfsysteem. Deze verstoring kan aangeboren zijn of ontstaan zijn door een beschadiging aan de lymfevaten of lymfknopen ten gevolge van een operatie of bestraling. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning en pijn in de huid door het opzwellen van bijvoorbeeld de ledematen.

  • Primair lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfvaten aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Deze kunnen na de geboorte ontstaan of zich pas uiten na momenten van zware belasting van het lymfsysteem zoals zwangerschappen, overgewicht, bij zware inspanning of tijdens een warme zomer.
  • Secundair lymfoedeem is ontstaan door een beschadiging van het lymfsysteem. Dit kan bijvoorbeeld door infecties (wondroos), bij langdurig bestaan van veneus oedeem of na een doorgemaakte trombose. Ook kan het oedeem optreden na een behandeling van tumoren waarbij lymfknopen zijn weggehaald. In principe kan elke beschadiging van lymfvaten het evenwicht in de lymfcirculatie verstoren waardoor lymfoedeem ontstaat. Het lymfsysteem is in evenwicht wanneer er een balans is tussen lymfproductie en lymfafvoer. Door zware belasting, door invloeden van buitenaf, of als een infectie van een ledemaat optreedt, wordt er extra vocht aangemaakt wat niet snel genoeg afgevoerd kan worden.

De klachten die bij lymfoedeem kunnen ontstaan:

  • Zwelling
  • Een vermoeid en zwaar gevoel
  • Pijn
  • Beperking in beweging
  • Beperking in het dagelijks functioneren
  • Huidafwijking en infecties

 

Voor meer informatie over de behandeling van Lymfoedeem: Oedeemtherapie

Wordt behandeling vergoed? Maak afspraak Gratis Behandeladvies