Lipoedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Over de oorzaak van het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Deze ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de pubertijd of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Belangrijk is dat de lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dit biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Lipoedeem kenmerkt zich door verschillende klachten en symptomen. Ervaart u meerdere van de onderstaande klachten, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Indien er inderdaad sprake is van lipoedeem, zal er een verwijzing naar een huid- en oedeemtherapeut nodig zijn voor het starten van de behandelingen.

De meest voorkomende klachten:

  • Zwaar gevoel in de benen.
  • Pijn in de (opgezwollen) benen.
  • Cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken
  • Problemen bij het lopen (door schurende huid)
  • Gewrichtsproblemen (vooral knie)
  • Overgewicht, zonder aanwijsbare oorzaak.
  • Kenmerkend is dat de kleding van boven en onderlichaam 2 tot 4 maten kan verschillen.
  • Lipoedeem kent verschillende stadia waar de kenmerken van variëren. Denk hierbij aan een zachte huid tot aan een huid die walnootachtig oogt en benen met een sterk afwijkende vorm.

BELANGRIJK!

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt herkent. Dit biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.

lipoedeem-1

Hoe werkt het?

Oedeemtherapie door middel van manuele lymfdrainage in combinatie met endermologie®. Deze therapie zorgt voor een zuigende en liftende werking op de huid, waardoor het weefsel versoepeld en het oedeem beter afgevoerd kan worden.

Resultaten:

Binnen deze therapie wordt de nadruk gelegd op het verminderen van de pijnklachten en het vermoeide gevoel in de benen.
Om het resultaat van de behandeling te behouden en de zelfredzaamheid van de patiënt te bevorderen is er een therapeutisch elastische kous  aangemeten.

Onbehandeld lipoedeem kan op den duur leiden tot vochtophoping in de huid (lymfoedeem). Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. De combinatie met spataderen komt veel voor.

 Maak afspraak 

Behandelmethoden:

Behandeling door een huidtherapeut is vooral afhankelijk van het stadium van het lipoedeem. In de meeste gevallen kan oedeemtherapie toegepast worden. Met manuele lymfdrainage (een speciale massage techniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er voor dat het vocht beter word afgevoerd. Na deze drainage volgt ambulante compressietherapie in de vorm van zwachtelen. Hierdoor kan de pijn verminderen. Daarnaast word de behandeling vaak in combinatie met endermologie® toegepast. Endermologie® is een vorm van huid-bindweefsel massage. Door deze massage wordt de huidstructuur gladder, de bloedcirculatie gestimuleert en dit draagt bij tot het sneller afvoeren van afvalstoffen en lymfevocht

Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutisch elastische kous, die u dagelijks dient te dragen om het resultaat van de behandeling te behouden. Voor thuis krijgt u bewegings- en ademhalingsoefeningen uitgelegd.

Behandelfrequentie:

De patiënt komt sinds de eerste maanden twee a drie keer in de week voor therapie. De therapie heeft een verlichtend effect op het gestel. De therapie wordt afgebouwd naar resultaat.

Na de behandeling:

Na de behandeling kunnen je benen lichter aanvoelen, minder zichtbaar vocht ervaren en pijn klacten afnemen.

Vergoeding:

Oedeemtherapie chronische indicatie: De eerste 20 behandelingen moet u zelf betalen, tenzij u een aanvullende verzekering hiervoor heeft afgesloten. Dan kan het zijn dat de eerste 20 of een gedeelte hiervan vergoed worden door de aanvullende verzekering. Daarna gaat het over naar de basis verzekering (deze kosten vallen onder uw eigen risico).

Wordt behandeling vergoed?

Prijzen:

De prijzen word bepaald per  zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over de behandeling van Lipoedeem: Oedeemtherapie

Vrijblijvend behandeladvies